General Science #14 Multiple Choice Questions

GENERAL SCIENCE #14

MULTIPLE CHOICE QUESTIONSGeneral Science : Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

1. What is the boiling point of mercury?

(a) 100⁰C

(b) 250⁰C

(c) 1338⁰C

(d) 356.7⁰C

Answer: (d)

2. What is the melting point of iron?

(a) 63⁰C

(b) 1538⁰C

(c) 0⁰C

(d) 410⁰C

Answer: (b)

3. What is the specific heat capacity of cooper?

(a) 0.386 J/kg⁰C x 1000

(b) 0.840 J/kg⁰C x 1000

(c) 4.186 J/kg⁰C x 1000

(d) 0.450 J/kg⁰C x 1000

Answer: (b)

4. What is the specific heat capacity of ice?

(a) 2.060 J/kg⁰C x 1000

(b) 4.186 J/kg⁰C x 1000

(c) 2.118 J/kg⁰C x 1000

(d) 1.965 J/kg⁰C x 1000

Answer: (a)

5. What is the specific heat capacity of mercury?

(a) 0.14

(b) 0.16

(c) 0.18

(d) 0.20

Answer: (a)

6. What is the boiling point of water?

(a) -20⁰C

(b) 210⁰C

(c) 100⁰C

(d) 410⁰C

Answer: (c)

7. What is the melting point of wax?

(a) 50⁰C

(b) 59⁰C

(c) 63⁰C

(d) 70⁰C

Answer: (c)

8. Hydrogen can combine with other element by which of the following?

(a) Gaining electron

(b) Sharing electron

(c) Losing electron

(d) All of the above

Answer: (d)

9. Which inert gas is used in balloons?

(a) He

(b) Ar

(c) Rn

(d) Ne

Answer: (a)

10. Which of the following is not a noble gas?

(a) Kr

(b) Xe

(c) Ar

(d) Ra

Answer: (d)

11. Which of the following inert gas is the most abundant in the atmosphere?

(a) Neon

(b) Krypton

(c) Argon

(d) Helium

Answer: (c)

12. Which of the following sets of elements is called aerogens?

(a) O, S, Se

(b) N, P, As

(c) F, Cl, Br

(d) Ne, Ar, Kr

Answer: (d)

13. Which of the following halogen acids has the lowest melting point?

(a) HBr

(b) HCl

(c) HI

(d) HF

Answer: (b)

14. Which one of the following is a genetic disorder?

(a) Night blindness

(b) Osteoporosis

(c) Bronchitis

(d) Sickle cell anaemia

Answer: (d)

15. Which bacteria cause food poisoning?

(a) Rhizobium

(b) Clostridium

(c) Aspergillus

(d) Salmonella

Answer: (b)

16. Red rot of sugarcane is caused by which of the following?

(a) Virus

(b) Fungus

(c) Nematode

(d) Bacteria

Answer: (b)

17. ‘Ranikhet’ is a disease found in which of the following?

(a) Cows

(b) Dogs

(c) Poultry

(d) Sheep

Answer: (c)

18. Which of the following is a common thing that causes disease in computer and human body?

(a) Fungi

(b) Virus

(c) Protozoa

(d) Bacteria

Answer: (b)

19. Blood cancer in otherwise is called which of the following?

(a) Erythrocemia

(b) Leukaemia

(c) Leucoderma

(d) None of the above

Answer: (b)

20. In which disease the urine becomes yellow due to bile pigments?

(a) Tuberculosis

(b) Jaundice

(c) Cholera

(d) Malaria

Answer: (b)

Post a Comment

0 Comments