General Science #24 Multiple Choice Questions

GENERAL SCIENCE #24

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

General Science : Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

1. What is called the process of transfer of charges from a charged object to the earth?

(a) Earthing

(b) Lighting

(c) Oscillation motion

(d) Electron movement

Answer: (a)

2. The power of an earthquake is expressed on a scale called which of the following?

(a) Seismic scale

(b) Iron scale

(c) Richter scale

(d) Large scale

Answer: (c)

3. Which instrument is used to measure earthquake?

(a) Richter scale

(b) Seismograph

(c) Polygraph

(d) None of the above

Answer: (b)

4. Which is not a natural phenomena?

(a) Earthquakes

(b) Cyclones

(c) Lightning

(d) Earthing

Answer: (d)

5. How many types of charges are gained by rubbing objects?

(a) 2

(b) 1

(c) 3

(d) 4

Answer: (a)

6. Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?

(a) On the top of the building

(b) On the bottom of the building

(c) In the middle of the building

(d) All of the above

Answer: (a)

7. Lightning always follows which of the following?

(a) A thunder

(b) Rain pour

(c) The easiest path

(d) A straight path

Answer: (a)

8. Tsunami means which of the following?

(a) Earthquake

(b) Flood

(c) Earthquake under the sea

(d) Eruption of volcano in a sea

Answer: (c)

9. What is called the waves produced on the earth’s surface?

(a) Seismic wave

(b) Longitudinal wave

(c) Micro wave

(d) Radio wave

Answer: (a)

10. Which is the surest test of charge on a body?

(a) Repulsion

(b) Lightning

(c) Combustion

(d) Insulation

Answer: (a)

11. Which of the following can be charged with static electricity?

(a) Metal

(b) Alloy

(c) Insulator

(d) Semiconductor

Answer: (c)

12. Which of the following occurs during lightning?

(a) Acid rain

(b) Nitrogen fixation

(c) Green house effect

(d) Earthing

Answer: (b)

13. Which of the following can be charged by rubbing?

(a) Ebonite

(b) Plastic

(c) Amber

(d) All of the above

Answer: (d)

14. When two bodies are rubbed against each other, they acquire ……………

(a) equal and like charges

(b) equal and unlike charges

(c) unequal and like charges

(d) unequal and unlike charges

Answer: (b)

15. What is called the device used to test whether an object is carrying charge or not?

(a) Electrometer

(b) Charge meter

(c) Electroscope

(d) Chargoscope

Answer: (c)

16. During a thunderstorm which action may be done?

(a) Using Telephone having cord

(b) Switching on / off electric lights

(c) Using a mobile phone

(d) None of the above

Answer: (c)

17. To protect tall buildings from the damage of lightning, what can be done?

(a) Not to build tall buildings

(b) Install lightning conductors

(c) Install many TV antennas

(d) Have a roof top garden with tall trees

Answer: (b)

18. A major earthquake occurred on 26th January 2001 in which part of India?

(a) Uri, Kashmir

(b) Mumbai, Maharashtra

(c) Guwahati, Assam

(d) Bhuj, Gujarat

Answer: (d)

19. What is called the process of transferring charge from a charged body to earth?

(a) Transferring

(b) Processing

(c) Charging

(d) Earthing

Answer: (d)

20. Seismograph is an instrument used to record which of the following?

(a) Strength of wind

(b) Vibrations of earthquake

(c) Lightning

(d) Temperature

Answer: (b)

Post a Comment

0 Comments