General Science #25 Multiple Choice Questions

GENERAL SCIENCE #25

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. What is called a smooth shining surface, which rebounds the light back in same or in different direction?

(a) A mirror

(b) A lens

(c) Reflection of light

(d) Point of incidence

Answer: (a)

2. What is called the beam of light striking the reflecting surface?

(a) Reflecting ray

(b) Incident ray

(c) Refracted ray

(d) Normal ray

Answer: (b)

3. What is called the band of seven colours?

(a) VIBGYOR

(b) Spectrum

(c) Dispersion

(d) Reflection

Answer: (b)

4. What is called the front bulged part of the eyeball?

(a) Cornea

(b) Choroid

(c) Pupil

(d) Retina

Answer: (a)

5. Which one of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?

(a) Cones are sensitive to dim light

(b) Cones are sensitive to bright light

(c) Rods are sensitive to bright light

(d) Rods can sense colour

Answer: (b)

6. In case of reflection of light, the angle of incidence (i) and the angle of reflection (r) are related as ……………

(a) i = r

(b) i < r

(c) i > r

(d) No definite relation

Answer: (a)

7. Name the type of mirror used as a backview mirror.

(a) Plane mirror

(b) Concave mirror

(c) Convex mirror

(d) All of the above

Answer: (c)

8. Visually impaired people can read and write using which of the following?

(a) Electronic writer

(b) Digital pens

(c) Braille system

(d) Hearing aids

Answer: (c)

9. The image formed by a camera and a simple microscope are respectively ……………

(a) Real and real

(b) Real and virtual

(c) Virtual and virtual

(d) Virtual and real

Answer: (b)

10. What is the angle of incidence of a ray if the reflected ray is at an angle of 90° to the incident ray?

(a) 60°

(b) 45°

(c) 90°

(d) 180°

Answer: (b)

11. What is called the splitting of white light into its seven constituent colours?

(a) Refraction

(b) Dispersion

(c) Deviation

(d) Reflection

Answer: (b)

12. What is called the defect due to which a person is not able to see the distant objects clearly?

(a) Myopia

(b) Hypermetropia

(c) Cornea

(d) Cataract

Answer: (a)

13. The amount of light entering the eye is controlled by which of the following?

(a) Eye lens

(b) Cornea

(c) Iris

(d) Ciliary muscle

Answer: (c)

14. Myopia can be corrected by using which of the following?

(a) Concave lens

(b) Convex lens

(c) Opaque lens

(d) Micro lens

Answer: (a)

15. Light enters the eye through which of the following?

(a) Eye lens

(b) Pupil

(c) Cornea

(d) Retina

Answer: (c)

16. If the angle of incidence of light falling on a plane mirror is 30°, what will be the angle of reflection?

(a) 90°

(b) 60°

(c) 30°

(d) 0°

Answer: (c)

17. When we stand in front of our dressing table, our left hand seems to be right and right seems to be left. This is called ……………

(a) Left-right confusion

(b) Lateral inversion

(c) Up -side down phenomenon

(d) Mirage

Answer: (b)

18. Light passing through a prism splits into seven colours. This is called ……………

(a) Dispersion

(b) Dissolution

(c) Division

(d) None of the above

Answer: (a)

19. Rainbow is a natural phenomenon showing which of the following?

(a) Reflection

(b) Deflection

(c) Dispersion

(d) Diversion

Answer: (c)

20. What is called the area having no sensory cells in the retina of the eye?

(a) Iris

(b) Blind spot

(c) Cornea

(d) Dark spot

Answer: (b)

Post a Comment

0 Comments