General Knowledge #58 Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

GENERAL KNOWLEDGE #58

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

General Knowledge : Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

1. Study of life in outer space is known as which of the following?

(a) Endbiology

(b) Astrobiology

(c) Neobiology

(d) Enterbiology

Answer: (b)

2. Where is School of Aerospace Medicine located?

(a) Prayagraj

(b) Kolkata

(c) Bengaluru

(d) Pune

Answer: (c)

3. Soil acidity is generally corrected by which of the following?

(a) Adding sodium hydroxide

(b) Application of fertilizers

(c) Proper irrigation

(d) Liming

Answer: (a)

4. When were Oscar Awards instituted?

(a) 1920

(b) 1929

(c) 1935

(d) 1942

Answer: (b)

5. When did Lata Mageshkar receive Bharat Ratna Award?

(a) 1998

(b) 1999

(c) 2001

(d) 2003

Answer: (c)

6. Sheikh Mujibur Rahman is a well known freedom fighter of which country?

(a) Bangladesh

(b) Pakistan

(c) Indonesia

(d) Afghanistan

Answer: (a)

7. Shanracharya was the founder of which of the following?

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Arya Samaj

(d) Advaitic philosophy

Answer: (d)

8. Richter scale is used for measuring which of the following?

(a) Humidity of air

(b) Velocity of wind

(c) Intensity of earthquakes

(d) Density of liquid

Answer: (c)

9. When did Prince Charles and Princess Diana of Britain announce their separation?

(a) 1996

(b) 1998

(c) 1991

(d) 2003

Answer: (a)

10. Soil is formed from the parent rock material by which of the following?

(a) Chemical decomposition

(b) Physical decomposition

(c) Biological decomposition

(d) All of the above

Answer: (d)

11. Where was Commonwealth Games 2018 held?

(a) United Kingdom

(b) Australia

(c) Malaysia

(d) India

Answer: (b)

12. Plorence (Chadwick) is the associated place for which of the following sport?

(a) Tennis

(b) Golf

(c) Snooker

(d) Skiing

Answer: (d)

13. When was Rajiv Gandhi, Former Prime Minister of India assassinated?

(a) 1981

(b) 1989

(c) 1991

(d) 1995

Answer: (c)

14. Rabindranath Tagore received the Nobel Prize in 1913 in the field of which of the following?

(a) Physics

(b) Literature

(c) Economics

(d) Peace

Answer: (b)

15. In which of the following sulphur is not present?

(a) Chlorapatite

(b) Coal

(c) Gypsum

(d) Iron pyrites

Answer: (a)

16. Ornithology is the study of which of the following?

(a) Bones

(b) Smells

(c) Birds

(d) None of the above

Answer: (c)

17. When did Raj Kapoor receive Dada Saheb Phalke Award?

(a) 1980

(b) 1985

(c) 1987

(d) 1990

Answer: (c)

18. Robert Koch worked on which of the following?

(a) Diabetes

(b) Malaria

(c) Cholera

(d) Tuberculosis

Answer: (d)

19. When did Satyajit Ray receive Magsaysay Award for journalism, literature and creative communication arts?

(a) 1960

(b) 1962

(c) 1965

(d) 1967

Answer: (d)

20. The ‘Red Triangle’ symbol denotes which of the following?

(a) Air India

(b) Family planning

(c) Culture and civilization

(d) None of the above

Answer: (b)

Post a Comment

0 Comments