General Knowledge #55 Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

GENERAL KNOWLEDGE #55

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

General Knowledge : Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

1. Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer Plant (Paradeep) are famous industries of which of the following?

(a) Madhya Pradesh

(b) Odisha

(c) West Bengal

(d) Assam

Answer: (b)

2. Durrand Cup is associated with which of the following sports?

(a) Volleyball

(b) Cricket

(c) Hockey

(d) Football

Answer: (d)

3. Where are the headquarters of the United Nations Organization situated?

(a) Paris

(b) Geneva

(c) Amsterdam

(d) New York

Answer: (d)

4. When was the first International Peace Congress held?

(a) 1793 AD

(b) 1802 AD

(c) 1843 AD

(d) 1902 AD

Answer: (c)

5. Which instrument is used for seeing objects at the surface of water from a submarine under water?

(a) Periscope

(b) Kaleidoscope

(c) Spectroscope

(d) Telescope

Answer: (a)

6. G-15 is an economic grouping of which of the following?

(a) First World Nations

(b) Second World Nations

(c) Third World Nations

(d) Fourth World Nations

Answer: (c)

7. Fathometer is used to measure which of the following?

(a) Sound intensity

(b) Earthquakes

(c) Rainfall

(d) Ocean depth

Answer: (d)

8. Which of the following metals is used for galvanizing iron?

(a) Aluminium

(b) Copper

(c) Zinc

(d) Lead

Answer: (c)

9. When was Hockey introduced in Asian Games?

(a) 1958 in Tokyo

(b) 1962 in Jakarta

(c) 1966 in Bangkok

(d) 1970 in Bangkok

Answer: (a)

10. What is the full form of ESCAP?

(a) European Society Council for Africa and Pacific

(b) Economic and Social Commission for Asia and Pacific

(c) Economic and Social Commission for Africa and Pacific

(d) None of the above

Answer: (b)

11. Where is Himalayan Mountaineering Institute situated?

(a) Gangtok

(b) Guwahati

(c) Dehradun

(d) Darjeeling

Answer: (d)

12. What is the full form of GNLF?

(a) Gross National Liberation Form

(b) Gorkha National Liberation Front

(c) Both ‘a’ and ‘b’

(d) None of the above

Answer: (b)

13. In which year during First World War Germany declared war on Russia and France?

(a) 1910

(b) 1912

(c) 1914

(d) 1920

Answer: (c)

14. What is the full form of ICAO?

(a) Institute of Company of Accounts Organization

(b) Indian Corporation of Agriculture Organization

(c) International Civil Aviation Organization

(d) None of the above

Answer: (c)

15. How many Lok Sabha seats belong to Assam?

(a) 10

(b) 12

(c) 14

(d) 15

Answer: (c)

16. How many Rajya Sabha seats belong to Assam?

(a) 02

(b) 07

(c) 10

(d) 12

Answer: (b)

17. India’s first satellite is named after whom of the following?

(a) Aryabhatta

(b) Bhaskara I

(c) Bhaskara II

(d) Barahmihir

Answer: (a)

18. Which was the India’s first atomic reactor?

(a) Kamini

(b) Dhruva

(c) Apsara

(d) Zerlina

Answer: (c)

19. In which year, terrorists crashed two planes into New York’s World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?

(a) 1999

(b) 2001

(c) 2004

(d) 2005

Answer: (b)

20. When was India’s first ocean wave’s energy project launched?

(a) 1980

(b) 1982

(c) 1985

(d) 1991

Answer: (d)

Post a Comment

0 Comments