Current Affairs : 21 September to 27 September, 2021 : Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

CURRENT AFFAIRS

21 SEPTEMBER TO 27 SEPTEMBER, 2021Current Affairs : Multiple Choice Questions (MCQ) : Assam Jobs Guide

1. Which country has ranked top in the Global Innovation Index 2021 released by World Intellectual Property Organization (WIPO)?

(a) Sweden

(b) Switzerland

(c) United States of America

(d) United Kingdom

Answer: (b)

2. What is the rank of India in the Global Innovation Index 2021 released by World Intellectual Property Organization (WIPO)?

(a) 34th

(b) 40th

(c) 42nd

(d) 46th

Answer: (d)

3. Who has been appointed as the new Chief Minister of Punjab?

(a) Charanjit Singh Channi

(b) Navjot Singh Sidhu

(c) Sukhbinder Singh Sarkaria

(d) Sadhu Singh Dharamsot

Answer: (a)

4. Which state government has declared ‘Cooper Mahseer’ locally named as ‘Katley’ as the state fish?

(a) Manipur

(b) Nagaland

(c) Sikkim

(d) Goa

Answer: (c)

5. Which state government has cleared a proposal to develop an ‘Electronic Park’, along the Yamuna Expressway Industrial Development Authority (YEIDA) area, to promote the electronics industry?

(a) Punjab

(b) Madhya Pradesh

(c) Bihar

(d) Uttar Pradesh

Answer: (d)

6. Who has become the new Prime Minister of Canada?

(a) Erin O'Toole

(b) Doug Ford

(c) Stephen Harper

(d) Justin Trudeau

Answer: (d)

7. Which country has unveiled the statue of Bitcoin founder Satoshi Nakamoto that is the first such statue across the world to pay homage to the creator of Bitcoin digital currency?

(a) Hungary

(b) Slovakia

(c) Croatia

(d) Bulgaria

Answer: (a)

8. Which of the following has announced its partnership with leading payments company Paytm, to offer cobranded credit cards on the Visa platform to businesspersons, millennials and merchants?

(a) HDFC Bank

(b) ICICI Bank

(c) Bank of Baroda

(d) State Bank of India

Answer: (a)

9. The Government of India has signed a multi-year MoUwith which of the following to work together on sustainably improving India’s livestock sector to support the nation’s food and nutritional security, and protect the economic wellbeing of smallscale livestock producers?

(a) Rotary Foundation

(b) Rockefeller Foundation

(c) Ford Foundation

(d) Bill and Melinda Gates Foundation

Answer: (d)

10. India Post Payments Bank (IPPB) has announced a strategic alliance with which of the following for distribution of non-life insurance products across the country?

(a) HDFC ERGO General Insurance

(b) ICICI Lombard General Insurance

(c) TATA AIG General Insurance

(d) Bajaj Allianz General Insurance

Answer: (c)

11. Who is the authoer of the new book titled ‘Shining Sikh Youth of India’?

(a) Waryam Singh Sandhu

(b) Prabhleen Singh

(c) Rupinderpal Singh Dhillon

(d) Surjit Patar

Answer: (b)

12. Who is the author of the new book titled ‘The Three Khans: And the Emergence of New India’?

(a) Shobhaa De

(b) Twinkle Khanna

(c) Ramkumar Singh

(d) Kaveree Bamzai

Answer: (d)

13. Who is the author of the new book titled ‘The Long Game: How the Chinese Negotiate with India’?

(a) Vijay Keshav Gokhale

(b) Harsh Vardhan Shringla

(c) Riva Ganguly Das

(d) Shivshankar Menon

Answer: (a)

14. Which of the following has launched a new mobile app ‘PRAGATI’ for the exclusive use of its Development Officers?

(a) SBI Life Insurance

(b) United India Insurance

(c) Life Insurance Corporation of India

(d) Oriental Insurance

Answer: (c)

15. Who won the Asian Snooker Championship 2021?

(a) Amir Sarkhosh

(b) Pankaj Advani

(c) Thanawat Thirapongpaiboon

(d) Ali Ghareghouzlo

Answer: (b)

16. Who has created a new national record in the women’s 1500m race by clocking 4:05.39 to bag the gold at the 60th National Open Athletics Championships 2021 in the Jawaharlal Nehru Stadium in Hanamkonda in Telangana?

(a) Chanda

(b) K.M. Deeksha

(c) Nikita Sharma

(d) Harmilan Bains

Answer: (d)

17. When is International Day of Peace observed?

(a) 15 September

(b) 18 September

(c) 21 September

(d) 24 September

Answer: (c)

18. When is World Rhino Day observed?

(a) 14 September

(b) 17 September

(c) 20 September

(d) 22 September

Answer: (d)

19. When is Antyodaya Diwas observed every year in India to mark the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya?

(a) 25 September

(b) 20 September

(c) 23 September

(d) 16 September

Answer: (a)

20. When is International Day of Sign Languages observed?

(a) 10 September

(b) 23 September

(c) 15 September

(d) 18 September

Answer: (b)

Post a Comment

0 Comments