Current Affairs : June 2024 : 47 Important Multiple Choice Questions with Answers : Assam Jobs Guide

Current Affairs : June 2024

47 Important Multiple Choice Questions with Answers

Current Affairs : June 2024 : 47 Important Multiple Choice Questions with Answers : Assam Jobs Guide : Assam Career

Introduction:

Stay updated with the latest current affairs from June 2024! In this blog post, we have compiled a list of 47 multiple choice questions with answers covering various topics that made headlines during the month of June 2024. Test your knowledge and enhance your understanding of the significant events and developments that shaped the world. Let's dive in!

 

1. Recently, which country has launched its first space agency and plans to make a Mars landing by 2045?

A) Japan

B) South Korea

C) India

D) China

Answer: B) South Korea

 

2. What is the theme of ‘World No Tobacco Day 2024’?

A) "Tobacco: A Threat to Development"

B) "Protecting Children From Tobacco Industry Interference"

C) "Commit to Quit"

D) "Tobacco Breaks Hearts"

Answer: B) "Protecting Children From Tobacco Industry Interference"

 

3. Recently, researchers of which institute have developed a novel and safer method to mass produce recombinant proteins?

A) IIT Delhi

B) IISc Bangalore

C) AIIMS

D) BARC

Answer: B) IISc Bangalore

 

4. Recently, where was the 6th Meeting of India-Japan Joint Working Group on Counter Terrorism held?

A) Tokyo

B) Osaka

C) New Delhi

D) Kyoto

Answer: C) New Delhi

 

5. What is the primary aim of the Red Flag 24 exercise, recently held in Alaska?

A) Humanitarian Assistance

B) Disaster Relief

C) Advanced Aerial Combat Training

D) Naval Operations

Answer: C) Advanced Aerial Combat Training

 

6. Recently, ISRO collaborated with which company for sustainable space exploration through additive manufacturing?

A) Tata Advanced Systems

B) Wipro 3D

C) Larsen & Toubro

D) Mahindra Aerospace

Answer: B) Wipro 3D

 

7. According to recent government data, India got highest FDI from which country in 2023-24?

A) USA

B) Japan

C) Singapore

D) UAE

Answer: C) Singapore

 

8. Recently, which research institute has developed a way of generating non-infectious Nipah virus-like particles (VLPs) in the laboratory?

A) AIIMS

B) ICMR

C) Institute of Advanced Virology, Thiruvananthapuram

D) National Institute of Virology

Answer: C) Institute of Advanced Virology, Thiruvananthapuram

 

9. Recently, Halla Tomasdottir has been elected as the President of which country?

A) Finland

B) Iceland

C) Norway

D) Denmark

Answer: B) Iceland

 

10. Recently, where was the U.S.-led Indo-Pacific Economic Framework ministerial meeting held?

A) Tokyo

B) New Delhi

C) Singapore

D) Manila

Answer: C) Singapore

How to Prepare for Assam Direct Recruitment Examination (ADRE): The Complete Guide

11. Recently, NASA collaborated with which space agency to develop a standardized time system for the moon?

A) JAXA

B) ESA

C) Roscosmos

D) CNSA

Answer: B) ESA

 

12. Which space organization recently developed Computational Fluid Dynamics (CFD) software named ‘PraVaHa’?

A) NASA

B) ISRO

C) ESA

D) Roscosmos

Answer: B) ISRO

 

13. Recently, which country emerged as India’s third largest export destination in 2023-24?

A) China

B) UK

C) Netherlands

D) Germany

Answer: C) Netherlands

 

14. What is ‘T Coronae Borealis (T CrB)’, recently seen in news?

A) A new virus strain

B) A distant galaxy

C) A type of supernova

D) A star

Answer: D) A star

 

15. Recently, which department has launched a comprehensive survey to identify and address the challenges faced by MSMEs in adapting to new technologies?

A) Ministry of Commerce

B) Ministry of MSME

C) Department of Telecommunications

D) NITI Aayog

Answer: C) Department of Telecommunications

 

16. Mount Kanlaon, recently seen in the news, is located in which country?

A) Indonesia

B) Philippines

C) Japan

D) Malaysia

Answer: B) Philippines

 

17. What is the theme for ‘World Food Safety Day 2024’?

A) "Food Safety: Everyone's Business"

B) "Safe Food Now for a Healthy Tomorrow"

C) "Food safety: Prepare for the unexpected"

D) "Food Standards Save Lives"

Answer: C) "Food safety: Prepare for the unexpected"

 

18. What is the name of the Russian cosmonaut, who recently became the first person to spend 1000 days in space?

A) Yuri Gagarin

B) Sergei Krikalev

C) Oleg Kononenko

D) Alexei Leonov

Answer: C) Oleg Kononenko

 

19. Recently, CSC SPV signed an MoU with which ministry to convert 10,000 FPOs into CSCs?

A) Ministry of Finance

B) Ministry of Commerce

C) Ministry of Agriculture

D) Ministry of MSME

Answer: C) Ministry of Agriculture

 

20. What is the theme of ‘World Oceans Day 2024’?

A) "Clean Oceans for a Healthy Planet"

B) "Save Our Oceans"

C) "Awaken New Depths"

D) "Our Oceans, Our Future"

Answer: C) "Awaken New Depths"

Gaming as a Career: The Complete Guide

21. A J T Johnsingh, who recently passed away, belonged to which field?

A) Literature

B) Wildlife Conservation

C) Politics

D) Music

Answer: B) Wildlife Conservation

 

22. What is the primary purpose of the ‘Duty Drawback Scheme’, recently seen in news?

A) To encourage domestic production

B) To rebate duties on exported goods

C) To support small businesses

D) To promote imports

Answer: B) To rebate duties on exported goods

 

23. Which type of ecosystem is associated with the recent discovery of fascinating animals like transparent sea cucumbers and pink sea pigs?

A) Coral Reefs

B) Mangroves

C) Abyssal Plains

D) Polar Ice Caps

Answer: C) Abyssal Plains

 

24. Recently, who became the first woman helicopter pilot of the Indian Navy?

A) Shubhangi Swaroop

B) Avani Chaturvedi

C) Bhawana Kanth

D) Anamika B. Rajeev

Answer: D) Anamika B. Rajeev

 

25. Recently, Prem Singh Tamang became the Chief Minister of which Himalayan state?

A) Himachal Pradesh

B) Uttarakhand

C) Sikkim

D) Arunachal Pradesh

Answer: C) Sikkim

 

26. Which country has recently unveiled its new “Deep Stand-off” long-range air launched ballistic missile named “AIR LORA”?

A) USA

B) Russia

C) China

D) Israel

Answer: D) Israel

 

27. Recently, Chandrababu Naidu became the Chief Minister of which state?

A) Telangana

B) Karnataka

C) Andhra Pradesh

D) Tamil Nadu

Answer: C) Andhra Pradesh

 

28. Recently, where was the ‘Japan India Maritime Exercise 2024 (JIMEX-24)’ started?

A) Mumbai

B) Yokosuka

C) Kochi

D) Visakhapatnam

Answer: B) Yokosuka

 

29. Recently, the United Nations General Assembly (UNGA) has declared which year as the ‘International Year of Quantum Science and Technology’?

A) 2024

B) 2025

C) 2026

D) 2027

Answer: B) 2025

 

30. What is the name of the mobile app recently launched by NCRB to provide information about new criminal laws?

A) NCRB Connect

B) NCRB Sankalan

C) NCRB Info

D) NCRB Laws

Answer: B) NCRB Sankalan

100 Innovative Business Ideas with Low Investment in India

31. Which aerospace company recently has signed an agreement with UAE’s Edge Group to collaborate on drones, missiles, and cyber technologies?

A) Boeing

B) Lockheed Martin

C) Adani Defence and Aerospace

D) Raytheon

Answer: C) Adani Defence and Aerospace

 

32. Recently, Cyril Ramaphosa has been re-elected as the President of which country?

A) Kenya

B) Nigeria

C) South Africa

D) Ghana

Answer: C) South Africa

 

33. Which country hosted the 50th G7 leaders summit?

A) Canada

B) France

C) Italy

D) Germany

Answer: C) Italy

 

34. Which state government recently launched the ‘Mission Nischay’?

A) Bihar

B) Punjab

C) Uttar Pradesh

D) Maharashtra

Answer: B) Punjab

 

35. Which country will host the multinational air exercise ‘Tarang Shakti 2024’ in August?

A) USA

B) India

C) Australia

D) UK

Answer: B) India

 

36. Recently, where was the second annual meeting of the initiative on Critical and Emerging Technologies (iCET) between India and the US held?

A) Washington D.C.

B) Mumbai

C) New Delhi

D) Bengaluru

Answer: C) New Delhi

 

37. What is ‘Planet Nine’, recently seen in news?

A) A new exoplanet

B) A newly discovered dwarf planet

C) A hypothetical ninth planet in our solar system

D) A comet

Answer: C) A hypothetical ninth planet in our solar system

 

38. What is the theme of ‘World Sickle Cell Day 2024’?

A) "Shine the Light on Sickle Cell"

B) "Hope through Progress: Advancing Sickle Cell Care Globally"

C) "Care and Cure for All"

D) "Together for Sickle Cell"

Answer: B) "Hope through Progress: Advancing Sickle Cell Care Globally"

 

39. Nalanda University, recently seen in news, is located in which state?

A) Uttar Pradesh

B) Bihar

C) West Bengal

D) Jharkhand

Answer: B) Bihar

 

40. Which day is observed as ‘World Refugee Day’ every year?

A) June 10

B) June 15

C) June 20

D) June 25

Answer: C) June 20

How to Become a Successful Blogger : A Comprehensive Guide

41. What is the Casimir Effect, recently seen in news?

A) A gravitational anomaly

B) A quantum phenomenon

C) A type of radiation

D) A magnetic effect

Answer: B) A quantum phenomenon

 

42. What is “Indiconema”, recently seen in news?

A) A new plant species

B) A new mineral

C) A new diatom genus

D) A new animal species

Answer: C) A new diatom genus

 

43. Which institute recently signed an MoU with National Highways Authority of India (NHAI) to enhance road safety through AI?

A) IIT Bombay

B) IIIT Delhi

C) IISc Bangalore

D) NIT Trichy

Answer: B) IIIT Delhi

 

44. Which ministry recently launched the first National Additive Manufacturing Symposium (NAMS) 2024?

A) Ministry of Science and Technology

B) Ministry of Defence

C) Ministry of Electronics and Information Technology

D) Ministry of Heavy Industries

Answer: C) Ministry of Electronics and Information Technology

 

45. Which state/UT recently organized the ‘Hemis festival 2024’?

A) Himachal Pradesh

B) Jammu and Kashmir

C) Ladakh

D) Sikkim

Answer: C) Ladakh

 

46. How many medals were won by India in the ‘Under-17 Asian Wrestling Championship 2024’?

A) 5

B) 8

C) 11

D) 14

Answer: C) 11

 

47. Recently, which state government has approved the establishment of one Prime Minister College of Excellence in all the districts of the state under NEP?

A) Gujarat

B) Maharashtra

C) Madhya Pradesh

D) Rajasthan

Answer: C) Madhya Pradesh

 

Conclusion:

Congratulations on completing the 47 important multiple choice questions on the June 2024 current affairs! We hope this quiz has helped you test your knowledge of the significant events and developments that took place during the month of June 2024. Stay informed and keep yourself updated with the latest news and affairs from around the world.

How to Become Stock Broker in India: The Complete Guide

Post a Comment

0 Comments